(تولد: بغداد(؟)، 295-296 / 908؛ وفات: بغداد، 335 / 946)
ابراهیم ابن سِنان
ابن سِنان، که در خانواده ای از دانشمندان نامدار چشم به جهان گشود، پسر سنان بن ثابت، پزشک و منجم و ریاضیدان، و نوه ثابت بن قره بود. هرچند زندگی علمی او - که در سی و هشت سالگی درگذشت - کوتاه بود تعداد معتنابهی اثر
نویسنده: رشدی راشد
مترجم: احمد بیرشک
مترجم: احمد بیرشک
(تولد: بغداد(؟)، 295-296 / 908؛ وفات: بغداد، 335 / 946)
ابن سِنان، که در خانواده ای از دانشمندان نامدار چشم به جهان گشود، پسر سنان بن ثابت، پزشک و منجم و ریاضیدان، و نوه ثابت بن قره بود. هرچند زندگی علمی او - که در سی و هشت سالگی درگذشت - کوتاه بود تعداد معتنابهی اثر باقی گذاشته که تذکره نویسان و مورخان به قدرت و روشنی آنها اشاره کرده اند. این آثار در چند حوزه علمی است، از قبیل مماسهای بر دایره ها و هندسه به طور کلی؛ حرکتهای ظاهری خورشید، که شامل پژوهش نورشناختی مهمی درباره سایه هاست؛ ساعتهای خورشیدی، اسطرلاب و آلات نجومی دیگر.
از آنجا که حتی به دست دادن طرحی مختصر از همه آثار ابن سِنان در مقاله ای کوتاه میسر نیست بهتر این است که دقت خود را بر دو کار مهم او متمرکز سازیم، یکی بحث وی درباره تربیع سهمی و دیگری روابط میان تحلیل و ترکیب.
روش او چند ضلعی
در این کتاب ابن سِنان دو وظیفه را در یک زمان بر عهده گرفته است، یکی فنی و دیگری معرفتشناسی(3). از یک سو هدف آن بود که برای کسانی که هندسه می آموزند روشی (طریقی) تنظیم گردد که آنچه را برای حل مسایل هندسی نیاز دارند فراهم آورد. از سوی دیگر، موضوعی که به همان اندازه اهمیت داشت این بود که درباره خود روشهای تحلیل هندسی فکری شود و مسئله های هندسه بر اساس تعداد فرضهایی که باید مورد تحقیق قرار گیرد طبقه بندی گردد و به ترتیب، تأثیر تحلیل و ترکیب بر هر طبقه تشریح شود.
چون مسئله تعیین بینهایت کوچک و تاریخ فلسفه ریاضی، هر دو، در نظر گرفته شود، اهمیت کار ابن سِنان از این حیث که نشان می دهد چگونه ریاضیدانان اسلامی ریاضیاتی را که از دوره یونانی مآبی(4) به ارث برده بودند دنبال کردند و آن را با فکری مستقل بسط دادند، آشکار می گردد، و مهمترین تأثیری که مطالعه کار او بر آدمی می نهد همین است.
$ کتابشناسی
الف) آثار اصلی. رسائل ابن سِنان (حیدرآباد، 1948) مشتمل است بر فی الاصطرلاب؛ التحلیل و الترکیب؛ فی حرکه الشمس؛ رسم القطوع الثلاثه؛ فی مساحه قطع مخروط المکافی (در مساحت سهمی)؛ الهندسه و النجوم.
ب) منابع فرعی. ابن قفطی، تاریخ الحکماء، به کوشش J. Lippert (لایپزیگ، 1903)؛ ابن ندیم، کتاب الفهرست، به کوشش فلوگل (لایپزیگ، 1871 - 1872)، 272؛
C. Brockelmann, Geschichte der arabischen Literatur, I(Leiden, 1943). 245; H. Suter, Die Mathematiker und Astronomen der Araber und ihre Werke(Leipzig, 1900), pp. 53-54; "Abhandlung uber die Ausmessung der parabel von Ibrahim ben Sinan ben Thabit ben Kurra,: in Viertel jahrsschrift der Natur forschenden Gesellschaft in Zurich, 63 (1918), 214 ff.; A. P. Youschkevitch, : NOte sur les determinations infinitesimales chez Thabit ibn Qurra, " in Archives internationales d'histoire des sciences, no. 66(Januray - March 1964), pp. 37-45.
پی نوشت ها :
1.interval
2. affine transformations
3. epistemological
4. Hellenistic period
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}